Links‎ > ‎

Louët

www.trollenwol.nl https://sites.google.com/site/trollenwolenglish/home 

Tot een paar honderd jaar geleden werd alle textiel gemaakt van garen dat met de hand en zelfs zonder spinnewiel gesponnen was. Een gesponnen draad ontstaat door vezels uit een voorraad te trekken, waardoor ze langs elkaar komen te liggen en elkaar overlappen. Vervolgens worden ze om elkaar gedraaid (getwist) en dat geeft de draad sterkte; als je aan de draad trekt, “verdichten” de vezels zich naar het midden van de draad en zo houden ze elkaar vast. 

Als je de vezels uit elkaar trekt en in elkaar draait, ligt het voor de hand het stuk draad dat klaar is op een klosje te winden. Door het klosje te draaien, breng je twist in de opnieuw uit de voorraad getrokken vezels. Dit is het principe van een spintol. Een hele vooruitgang ten opzichte van de spintol is het gebruik van een spinnewiel. Louët spinnewielen zijn in de eerste plaats degelijke en doordachte gebruiksvoorwerpen.

Louët S17


De S17 is een volwaardig spinnewiel en sinds eind 2010 vernieuwd. De S17 wordt voorgemonteerd geleverd en de montage vergt slechts enkele minuten. Om kosten te besparen is het bijna geheel van berken multiplex gemaakt. De S17 is ongelakt en het is aan te bevelen de onderdelen voor montage te lakken, te beitsen of een andere afwerking te geven. Technisch is de S17 gelijk aan de S10. Een twijnrek en drie spoelen worden standaard meegeleverd.

Specificaties:

Vliegwiel: Ø 50 cm
Versnellingen: 1:5,5 - 1:7,5 - 1:10,5
Spingat: Ø 12 mm, hoogte 70 cm
Gewicht: 5,5 kg

 
Louët S95


De S95 is de gelakte beuken uitvoering van de Victoria. Victoria heeft een compact formaat, ingeklapt 14 x 36 x 55 cm en is mee te nemen in de los te verkrijgen draagtas. Een twijnspoelhouder en drie spoelen behoren tot de standaard uitrusting. 

Specificaties:

Vliegwiel: Ø 36 cm
Versnellingen: 1:6 - 1:8,5 - 1:13
Spingat: Ø 8 en 12 mm, hoogte 59 cm, schuin naar boven gericht
Gewicht: 3,6 kghttp://www.louet.nl/nl/home